Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; metaboxesGenerator has a deprecated constructor in /home/proonder/domains/pro-onderbanken.nl/public_html/wp-content/themes/politician/functions/metaboxes/metaboxes_generator.php on line 5

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; TwitterWidget has a deprecated constructor in /home/proonder/domains/pro-onderbanken.nl/public_html/wp-content/themes/politician/widgets/widget-twitter.php on line 3
PRogressief Onderbanken
ons-logo-310x158_transp
Print Friendly

Voor ons ligt het wettelijk vereiste herindelingsontwerp, waarin de gemeente Onderbanken, Nuth en Schinnen de meerwaarde van een fusie onderbouwen. Het is de verdere uitwerking van besluiten die we eerder genomen hebben. Het is van groot belang dat nu ook de gemeente Nuth meedoet, zodat er sprake is van een toekomstbestendige en robuuste nieuwe gemeente van 36.000 inwoners. Dit is gunstig voor de kwaliteit van dienstverlening, neemt de kwetsbaarheid van de organisatie weg, kan wellicht schelen in de kosten en biedt kansen voor de ambtenaren.

 

Maar wat zult u ervan merken als burger? Mijn inschatting is dat er geen breuk met het verleden zal zijn. Dit hangt samen met het feit dat de gemeenten op elkaar lijken en met de visie voor de nieuwe gemeente:

-uitgangspunt zijn leefbare en levendige kernen. De centrale bouwstenen van de nieuwe gemeente zijn de 15 kernen, die als juweeltjes samen de kroon vormen.

-de landschappelijke kwaliteit zal bewaakt worden, want we zien ons als een gebied dat een soort groene long is voor de Westelijke Mijnstreek en Parkstad. De fractie PRO ziet dit niet als tegenhanger van maar als een waardevolle aanvullling op het stedelijk gebied.

-de dienstverlening moet effectief en efficiënt zijn

-de economische, sociale en maatschappelijke kracht wordt verder ontwikkeld

 

Tot slot is er ook een voornemen om de manier van besturen nog meer te richten op deelname van de burger aan de ontwikkeling van de nieuwe gemeente. Inzetten van de eigen kracht van de bewoners wordt een issue (zelforganiserend vermogen). Hopelijk gaat u daar wel wat van merken.

 

In dit verband is het van belang dat u als burger een belangrijke vinger in de pap krijgt bij het vaststellen van de naam van de nieuwe gemeente. Grijp u kans.

 

De omringende gemeenten kunnen nog zienswijzen indienen op dit ontwerp. Maar ik schat in dat dit geen grote problemen gaat opleveren. Ook de provincie ondersteunt dit herindelingsproces met grote verve.

 

Een belangrijke volgende stap is het vaststellen van een uitgebreidere strategische visie voor de nieuwe gemeente: wat worden de prioriteiten, welke koers willen we varen, wat zijn onze ankers? De fractie PRO zal, zoals u van ons gewend bent, invloed proberen uit te oefenen op een visie waarin aandacht is voor de overlast van de Awacs-basis, waarin duurzaamheid voorop staat, waarin goede zorg (jeugdzorg, thuiszorg, mantelzorg) vanzelfsprekend is en waarin mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt als volwaardige medeburger worden behandeld.

 

Uiteindelijk moet dan op 1 januari 2019 de nieuwe gemeente een feit zijn. Maar voor het zover is, zullen we elkaar vast nog wel eens spreken.

 

Jos Pieper, fractievoorzitter

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail