Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; metaboxesGenerator has a deprecated constructor in /home/proonder/domains/pro-onderbanken.nl/public_html/wp-content/themes/politician/functions/metaboxes/metaboxes_generator.php on line 5

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; TwitterWidget has a deprecated constructor in /home/proonder/domains/pro-onderbanken.nl/public_html/wp-content/themes/politician/widgets/widget-twitter.php on line 3
PRogressief Onderbanken
raadslid-imke
Print Friendly

——————————

Eerste termijn Imke Rademakers – Keulen

 

Mevrouw de voorzitter,

 Voor ons ligt de begroting van 2017 met de beleidsvoorstellen voor het komende jaar. Hoewel de voorbereiding van de fusie met de gemeenten Nuth en Schinnen in het verschiet ligt en veel aandacht zal vergen, valt het op dat er al een heleboel projecten zijn afgerond maar er zeker ook nog een groot aantal gerealiseerd zullen gaan worden.

 Dhr Pieper en ik hebben onze vragen en opmerkingen verdeeld, dus ik zal een gedeelte van de begroting behandelen en dhr Pieper het andere deel.

 Bij deze mijn bevindingen:

Vorige week heb ik een prachtige documentaire gezien, before the flood, met Leonardo Dicaprio als presentator. Deze documentaire gaat over het broeikaseffect en de gevolgen voor onze planeet hiervan. Als je hem nog niet hebt gezien is het een echte aanrader, een eye opener. Waarom begin ik hierover? Omdat ik denk dat dit een van de belangrijkste onderwerpen is uit onze tijd, het milieu. Omdat als er nu niks verandert, de wereld er over een tiental jaar heel anders uit zal zien. Daarom was ik blij dat ook weer in deze begroting er aandacht is voor het milieu. Palet en de zonnepanelen zijn een goed begin van een verminderde Co2 uitstoot in onze gemeente. Het streven van de gemeente is om 10 procent van het totale energieverbruik op te wekken uit eigen middelen. Ik hoop dat we snel aan dit percentage komen en dit nog kunnen verdubbelen. Natuurlijk, ik ben niet zo naïef dat ik denk dat wij als gemeente een verschil kunnen maken wereldwijd. Wij zijn maar een speldje in een enorme hooiberg maar ik ben wel optimistisch. Als iedereen over de hele wereld hetzelfde zou doen, of zelfs nog meer, dan kunnen we dit proces nog omdraaien.

 Onder het kopje vitaal platteland gaat het een aantal keer over het landschap waarin wij wonen, een mooie groene buffer tussen de verstedelijkte gebieden. Het is goed om te zien dat er dan ook veel acties worden ondernomen om dit groen te beschermen; zoals bijvoorbeeld het waarborgen van natuur en natuurwaarden in het bestemmingsplan buitengebied en de versterking van het natuurpark Roode Beek, de Jabeekse bossen en het middengebied. Vanzelfsprekend, vinden wij als Pro dit belangrijk. Het enige wat wij missen in dit stuk en ook in het stukje vitale leefomgeving is het groen binnen de kernen. In de commissie REF is het subsidiëren of in ieder geval het stimuleren van particulieren om groen binnen de kernen te planten een paar keer besproken. Destijds is er een toezegging gedaan door de wethouder dat er een stukje in het Onderbanken Journaal zou worden geplaatst maar als dit al is gedaan, dan hebben wij het gemist. Wij denken dat meer groen binnen de kernen, in de vorm van bomen, struiken, plantenbakken bijdraagt aan de uitstraling van de gemeente. Daarnaast; hoe meer planten hoe minder groot de belasting voor het rioolsysteem. Hierover gesproken. Afgelopen week was in het nieuws dat een aantal gemeenten hun inwoners verplichten om hun regenpijp af te koppelen van het rioolsysteem en een regenton aan te schaffen. Dit zou niet alleen het riool ontlasten maar ook water besparen. Het water uit de regenton kan worden gebruikt om de planten water te geven. Hoe staat de wethouder tegenover deze ontwikkeling? Zou de wethouder de inwoners van Onderbanken ook willen stimuleren om ditzelfde te doen en hoe?

 Dan nu nog een aantal opmerkingen met betrekking tot het sociaal domein. Juist in deze tijd is het belangrijk om de zwakkeren en hulpbehoevenden in onze samenleving te beschermen, niet om ze te rug toe te keren. Daarom zijn wij als Pro er ook trots op dat we als initiatiefnemer en samen met deze raad een aantal voorzieningen hebben kunnen behouden zoals het mantelzorgcompliment, de teruggave van een gedeelte van het eigen risico van chronisch zieken en het bijkopen van uren tegen een gereduceerd tarief in de huishoudelijke hulp die gelukkig met 2 jaar is verlengd. We zijn blij dat overschotten gereserveerd zullen worden voor het sociaal domein. Het wordt verwacht dat de zorgvraag zal stijgen en de rijksbudgetten zullen dalen. Om dan wat achter de hand te willen hebben is een goed besluit. Hierover nog een vraag: Is er nu zicht op de uitgaven binnen het sociaal domein in relatie tot de budgetten. Met andere woorden; blijft er geld over? Zo ja, dan kunnen we eventueel kijken of we hier nog wat mee kunnen doen.

 Ik hoor graag van de wethouders de beantwoording in de eerste termijn.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail